Στις μέρες μας, όπου ο προσδόκιμος μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά, η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Υπάρχουν όμως κάποια απλά πράγματα τα οποία μπορούμε να τα εφαρμόσουμε σε καθημερινή βάση και μας επιτρέπουν να θωρακίσουμε τον εγκέφαλό μας κατά της άνοιας:
1. Επιλέγουμε παιχνίδια που γυμνάζουν το μυαλό.
Έρευνες απέδειξαν ότι παιχνίδια όπως το Brain Age συντελούν στην προσαρμοστικότητα και τη ζωτικότητα του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία αμερικάνικη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2003, αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που λύνουν σταυρόλεξα τέσσερις φορές την εβδομάδα, κινδυνεύουν λιγότερο από την εμφάνιση άνοιας έναντι αυτών που έλυναν μόνο ένα.
2. Λέμε ναι στη σωματική άσκηση.
Σύμφωνα με μια Σουηδική έρευνα, η συστηματική άσκηση μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε ποσοστό 50%. Αυτό οφείλεται στη σχέση μεταξύ σώματος και μυαλού. Σύμφωνα με μια έρευνα, τα παχύσαρκα άτομα έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η συχνή άσκηση βελτιώνει μαζί με το κυκλοφορικό και την αιμάτωση του εγκεφάλου.
3. Ανακουφίζουμε τον πόνο.
Μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως αν λαμβάνουμε τακτικά παυσίπονα, όπως ασπιρίνη, έχουμε μικρότερες πιθανότητες για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα αντιφλεγμονώδη και φάρμακα που χορηγούνται για τη καταπολέμηση της χοληστερίνης.
4. Μένουμε κοινωνικοί.
Σουηδοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως οι άνθρωποι που διατηρούν τις κοινωνικές τους επαφές ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας κατά 60%.
5.Λέμε όχι στα ναρκωτικά.
Τα ναρκωτικά, πέρα από όλες τις άλλες ζημιές που προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο, βοηθούν στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
6. Ενημερωνόμαστε για το οικογενειακό μας ιστορικό.
7. Τρεφόμαστε σωστά.
Ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής, στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σημαντικό ρόλο στη σωστή διατροφή παίζουν τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την παραγωγή ελεύθερων ριζών.
Πηγή: infospoudes.gr
Please LIKE and SHARE, Thank you!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου