Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Το πείραμα με την κούκλα

Τι είναι πιο τρομακτικό από τον ίδιο το ρατσισμό; Το να βλέπεις στοιχεία του στο πιο αθώο μέρος του κόσμου: στα παιδιά.

Ένα διάσημο πείραμα που χρησιμοποιήθηκε με παραλλαγές σε πολλά παιδιά, κάθε φυλής, μας δείχνει τις τρομακτικές διαστάσεις που μπορεί να έχει το φαινόμενο του ρατσισμού, από τόσο μικρή ηλικία ακόμα. Φαίνεται πως η ανατροφή, αλλά και ο ευρύτερος κοινωνικός περίγυρος περνάνε το μήνυμα στα παιδιά από νωρίς. Οι λευκοί είναι οι καλοί κι έξυπνοι, και το αντίθετο ισχύει για τους μαύρους.

Αν αφήσουμε στην άκρη τα αρχέγονα πρότυπα που περνάνε, τουλάχιστον στο δυτικό πολιτισμό, την αντίληψη που όλοι ξέρουμε περί καλού και κακού (το λευκό συμβολίζει το αγνό και το καλό, ενώ αντίθετα το μαύρο το θάνατο, τον κίνδυνο, κάθε λογής καλό), η ανησυχία εγείρεται σε πρακτικό, κοινωνικό, καθημερινό επίπεδο: το παιδάκι, πριν καλά καλά κλείσει την πρώτη δεκαετία της ζωής του, πιστεύει ήδη πως τα άσπρα παιδάκια είναι καλά κι έξυπνα και τα μαύρα όχι. Το τραγικό; Ακόμα και τα μαύρα παιδάκια φαίνονται να πιστεύουν το ίδιο!

Με ελάχιστες ελπιδοφόρες εξαιρέσεις, τα παιδιά στο πείραμα με την κούκλα (ή τη ζωγραφιά παιδιού) ανέδειξαν το λευκό ως το νικητήριο χρώμα. Αν μιλάμε για την αμερικανική κουλτούρα, που φανερότατα επικρατεί στις χώρες διεξαγωγής των πειραμάτων, φυσικά και παίζει το βασικό ρόλο στην υιοθέτηση προτύπων από τα παιδιά. Οι ταινίες, οι διαφημίσεις, και προπάντων οι ίδιοι οι απλοί άνθρωποι, τους περνάνε ότι λευκό=καλό, μαύρο=κακό. Επί του πρακτέου, τι σημαίνει το παιδί να χαρακτηρίζει το συμμαθητή του μόνο από το χρώμα του;

Τροφή για σκέψη, κυρίως για σκέψη γονέων, εκπαιδευτικών και όσων άλλων ασχολούνται ενεργά με τη μετάδοση αξιών στα παιδιά. Το ζιζάνιο βρίσκει παντού χώρο να ανθίσει… Ας μην το ποτίζουμε κι εμείς.




Πηγή: Neopolis

Please LIKE and SHARE, Thank you!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου